Nu suntem doar contexte

Într-un episod din M*A*S*H* doctorul B.J. (tată și soț în afara războiului) se îndrăgostește de Aggie O’Shea, o jurnalistă celebră ajunsă în tabăra lor. Încercând să își ajute prietenul, Pierce îi creionează contextul în care se întâmplă această îndrăgosteală:

– Funny thing about a war. People with absolutely nothing in common get thrown together and they really start caring about each other.
– You wanna knock it off?
– Like, uh, Aggie and Scotty. You think they’d be friends back in the States? Nah. She’d be dazzling editors at the New York Times and he’d be hanging around the malt shop with Emmy Lou. You know?

Și am avut un moment în care m-am gândit de câte ori am fost contexte. De câte ori ne-am îndrăgostit, de câte ori am vrut să ne începem sau să ne încheiem visurile, de câte ori am renunțat, de câte ori am iubit, de câte ori am urât…

Am purtat toți războaie în care am învățat să ne apropiem de oameni, în care ne-am îndrăgostit, în care am pus pe masă jurăminte, tăceri și lacrimi, în care ne-am întins sufletul pe funii în soare. Ne-am lăsat duși de obsesii și artificii. Am tăiat adânc în noi și ne-am uscat rănile în vânt.

Dar nu suntem doar contexte. Nu suntem oamenii pe care i-am iubit în vremuri de război, ci oamenii care ne-au iubit în vremurile de răstriște.

Nu suntem doar contexte. Nu suntem cuvintele pe care le-am spus în vremuri de război, ci cuvintele care ni s-au spus. Nu suntem amintirile de atunci, ci suntem amintirile pe care le-am construit după.

Nu purtăm războaie în fiecare zi, după cum ne place uneori să credem. Trăim în fiecare zi pentru că am trecut prin niște lupte care ne-au modelat sufletul. Dar nu suntem doar contexte. Suntem ceea ce (re)devenim în vremurile de pace, suntem oamenii care rămân și soarele care apune doar pentru a răsări din nou a doua zi.

foto – Believe In Yourself by Isaac Gautschi Photography

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.