Ştefania Barbu: „Pentru mine, voluntariatul înseamnă un mod de a trăi!”

Dragă Ştefania, eşti studentă a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cum de ai optat pentru secţia de asistenţă socială, când cei mai mulţi se îndreaptă spre sociologie?

Sincer, mi-am dat seama că domeniul asistenţei sociale este cel care mi se potriveşte cel mai bine, spre sfârşitul clasei a XI-a, în urma participării în cadrul unui târg educaţional. Am considerat că asistenţa socială îmi oferă şansa de a mă descoperi mai bine, de a învăţa să înţeleg oamenii şi în egală măsură să îi ajut. Şi am ales asistenţa socială, tocmai fiindcă era un domeniu nou pentru mine, un domeniu care merita explorat şi descoperit, un domeniu despre care am avut şi am şansa să învăţ şi să descopăr lucruri minunate, lucruri pe care nu le poţi descoperi la nici o altă facultate decât aici. Studiind la  Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială am avut oportunitatea să mă maturizez, să conştientizez cu adevărat semnificaţia cuvântului problemă, să mă cunosc cu adevărat, să mă redescopăr, să descopăr o mulţime de oameni buni de la care să învăţ în orice zi.

Cum ai descoperit voluntariatul şi cum poate acesta să ajute în formarea unui tânăr?

Voluntariatul l-am descoperit încă din anul I. A fost un pas important în viaţa şi în dezvoltarea mea, atât personală, cât şi profesională. Cu siguranţă voluntariatul a contribuit în cea mai mare măsură la persoana care sunt azi. În voluntariat am găsit tot ce aveam nevoie, tot ce căutasem până în acel moment, am găsit echilibrul perfect, cu alte cuvinte m-am regăsit! Am fost implicată în diverse proiecte dragi, proiectul „Azi eu, maine tu” al Asociaţiei Deschide-ţi sufletul, proiectul ,,Transformă dizabilitatea în abilitate’’, din cadrul Asociatiei copiilor cu handicap fizic Romania (ASCHF-R), diverse traininguri de comunicare şi dezvoltarea abilităţilor şi bineînţeles în proiectele Salvaţi Copiii România, iar în prezent sunt voluntară şi la ARCA – Forumul Român Pentru Refugiaţi şi Migranţi. Sunt convinsă că voluntariatul este cea mai bună şi eficientă alegere pe care un tânăr o poate face. Pe de o parte, te ajută foarte mult să te cunoşti, să îţi cunoşti limitele, capacităţile, pe de altă parte voluntariatul te ajută să descoperi fiecare om în parte, să explorezi, să ajuţi, să fi acolo când cineva are nevoie de tine. Nimic nu se compară cu un mulţumesc sincer, venit din partea unui om pe care ai avut şansa de a-l ajuta, sclipirea din ochi acestuia îţi oferă cel mai frumos sentiment şi pe deasupra te încarcă cu o doză mare de energie şi optimism. Voluntariatul, este singura şansă a unui tânăr de a se dezvolta frumos, echilibrat şi eficient. Pentru mine, voluntariatul înseamnă azi, de fapt, un mod de a trăi!

Eşti voluntar Salvaţi Copiii de 2 ani. De ce ai ales acest ONG şi în ce proiecte ai fost implicată?

Afirm cu mare drag şi cu mândrie că sunt voluntară o organizaţiei Salvaţi Copiii România. Am ales acest ONG cu sufletul înainte de toate, fiindcă este clar că este cea mai mare şi mai importantă organizaţie din România. Am vrut să învăţ ce înseamnă voluntariatul de la cei mai buni oameni, de la oamenii care sunt mereu deschişi, iar aceşti oameni înseamnă de fapt Salvaţi Copiii.Am fost implicată în diverse proiecte, activităţi ale organizaţiei, Tinerii împotriva violenţei, Drepturile copilului, Transformă 2% din impozit, Luna inimilor deschise şi cel mai recent proiect de care mă ocup, Proiect de orientare profesională, desfăşurat în licee. De fiecare dată când mă implic într-o activitate, încerc să ofer cât mai mult timp, încerc să mă dedic cu adevărat şi să pun suflet în fiecare oră petrecută alături de aceşti minuaţi oameni,fiindcă îmi doresc să cresc o dată cu Salvati Copiii, îmi doresc ca viitorul meu să fie tot Salvaţi Copiii.

Cum ţi se pare mediul ONG în prezent şi cât de mult crezi că se poate schimba societatea românească prin acesta?

Îmi place să cred că mediul ONG s-a dezvoltat şi încă se dezvoltă foarte mult, în absolut toate domeniile de voluntariat. Mediul ONG îţi oferă o paletă de alternative şi de oportunităţi de a face ceea ce îţi stârneşte interesul cu adevărat, de a experimenta. Mediul ONG este un reper foarte important în dezvoltarea societăţii româneşti, a societăţiilor în general, tocmai fiindcă are la bază altruismul, oportunitatea de a susţine ideea că fiecare om poate aduce o schimbare, prin propriile acţiuni întreprinse. Voluntariatul este o soluţie optimă pentru viitorul societăţii, este cel care poate schimba mentalităţi, atitudini,  percepţii şi direcţii de dezvoltare. Cred foarte mult că o dată ce fiecare personă în parte va conştientiza importanţa voluntariatului şi al actului în sine, vor apărea şi rezultatele vizibile ale transformărilor în ceea ce priveşte societatea.

Eşti bloggeritză de peste un an de zile. Despre ce scrie Missy Sparrow şi pentru cine?

Da, sunt blogeritză de un an şi încă nu îmi vine să cred că deţin un blog şi că am scris de atâta timp. Sincer, când am început să scriu pe blog, nu eram foarte convinsă că o să fiu încântată, că o să-mi placă şi că o să meargă. Blogul reprezintă acel refugiu spre sentimentele şi gândurile de zi cu zi, pe care le aştern în cuvinte simple dar sincere pentru oameni simpli şi sinceri. Missy Sparrow scrie despre viaţă, despre oameni, despre Bucureşti, despre vise şi voluntariat. Scriu pentru oameni în general, pentru mine, pentru cei care mai ştiu să viseze, care speră, despre oamenii optimişti, zâmbăcioşi, scriu pentru toţi cei care cred în cuvintele mele, pentru cei care simt ceea ce simt şi eu. Azi, după un an de blog, simt că lipseşte ceva în momentul când trec zile fără a mai scrie un articol, acest lucru se întâmplă, tocmai fiindcă simt că sufletul îmi dictează cuvintele, fiindcă îmi place să cred că o dată cu blogul, am crescut şi eu şi am înţeles mult mai bine cum funcţionează unele lucruri în viaţă!

Societatea românească trece printr-o profundă criză, nu numai din punct de vedere economic. Este emigrarea cea mai bună soluţie?

Cu siguranţă nu. Nu cred ca a emigra este cea mai eficientă alegere pentru societatea românească. Dintotdeauna am crezut că dincolo de orice motive, chiar şi cele financiare, mereu există o soluţie aici, în ţară, totul ţine de mentalitate şi atitudine, o dată ce privim aspectele pozitive ale ţării, care încă mai există, cred că nu avem ,,dreptul’’ să spunem că a emigra este o soluţie. Sincer, cred în ipoteza: fiecare om poate face ceva, pentru o societate mai bună, fiecare gest poate conduce la îmbunătăţirea societăţii şi implicit la un grad de emigrare mai redus.

Acest interviu face parte din campania “Inspirație la feminin”, care îşi doreşte să promoveze femeile aparent obişnuite, dar care se remarcă în mediul lor prin atitudinea lor faţă de viaţă.  Ce crezi ca nu ar trebui să îi lipsească unei femei pentru a avea succes?

Cred că succesul, ca multe alte lucruri, este relativ, fiecare vede succesul dintr-o anumită perspectivă. Cu toate acestea, cred că atitudinea, sentimentul de siguranţă în propriile forţe şi deschiderea în orice moment spre nou, reprezintă aspectele primordiale în drumul spre succes al unei femei. De asemenea, cred că nu succesul în sine, rezultatul final îţi oferă cea mai mare satisfacţie, ci tocmai drumul spre succes, treptele pe care eşti nevoit să le urci, sau uneori să le cobori îţi oferă adevăratul gust al succesului!

Ai un model feminin pe care îl admiri sau care te inspiră?

Admir mulţi oameni în general, admir oamenii, femeile care reuşesc să nu uite de drumul de la care au pornit. Îmi admir mama, pentru tot, pur şi simplu fiindcă este cea mai bună şi mai puternică mamă, îmi admir surorile, pentru tot ceea ce au făcut, pentru tot ceea ce fac în continuare, fiindcă sunt conştientă că fără ele azi, nu aş mai fi ceea ce sunt! O admir foarte mult pe Oana Pellea pentru atitudinea ei, şi pe Maia Morgenstern pentru talentul extraordinar cu care este înzestrată, consider că ele pot fi cu adevărat considerate modele demne de urmat.

Bucureşti – dragoste sau ură?

Mai mult decât dragoste, direct căsătorie! Sunt fascinată de Bucureşti, îmi place să îl descopăr în fiecare zi, să mă bucur de locurile superbe! Bucureştiul este exact oraşul care mă completează, aglomerat, agitat… şi totuşi există colţuri de Bucureşti în care poţi asculta liniştea mult mai bine decât în alte locuri! Bucureştiul este special, fiindcă aici am început să evoluez, să mă maturizez atât cât trebuie, am început să văd lumea altfel…aici am învăţat că visele pot avea culoare, că există oameni sinceri, frumoşi şi simpli care îţi pot fi prieteni adevăraţi în orice moment şi care îţi pot schimba viaţa, am descoperit voluntariatul, care mi-a schimbat în totalitate modul de a privi viaţa!Bucureştiul înseamnă azi… prezent, viitor, oameni dragi, amintiri, începuturi, multe vise, iubire, albastru, teneşi, prieteni, dans, muzică, Cişmigiu, voluntariat, zâmbete, înseamnă blog, cafea dulce, înseamnă viaţă! Da, Bucureşti, dragoste!

Un mesaj pentru cititorii Anotimpuri şi alte iubiri din Bucureşti.

În primul rând, să îţi citească blogul, (pentru că, sincer nu spun asta doar fiindcă eşti sora mea, dar eşti genială, scrii mai mult decât superb) deoarece în curând o să se considere norocoşi că au avut oportunitatea de a îţi citi cuvintele, o să ajungi o mare scriitoare, sister! În al doilea rând, să încerce să zâmbească în fiecare zi dincolo de orice obstacole şi să privească mereu partea pozitivă a lucrurilor.

Ştefania Barbu este studentă în anul III al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, voluntar la Salvaţi Copiii România şi ARCA – Forumul Român Pentru Refugiaţi şi Migranţi. Are un blog propriu, sub pseudonimul Missy Sparrow – http://missysparrow.wordpress.com/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.