Mariana Dumitraşcu: ‘The world is your oyster’

Dragă Mariana, eşti absolventă a secţiei de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Facultăţii de Istorie. Cum te-a ajutat această experienţă în formarea ta ulterioară?

Se spune că perioada facultăţii reprezintă una dintre etapele educaţionale decisive pentru marea majoritate a studenţilor. Acesta a fost şi cazul meu; mediul academic din cadrul sectiei de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene m-a ajutat să intru în contact nu numai cu informaţie noua, dar şi cu o serie de persoane deosebite, conduse de valori şi principii demne de apreciat. Toate acestea au avut o influenţă pozitivă asupra mea, m-au ajutat să îmi descopăr următorii paşi atât în formarea mea profesională, cât şi cea personală.

În martie 2008 ai devenit membru AIESEC. Cum ai ajuns în acest mediu şi ce a însemnat pentru tine amalgamul de oameni, cunoştinţe şi experienţe acumulate în această perioadă?

Am devenit membru AIESEC datorită unei prietene apropiate, care era deja membru. Poveştile ei m-au determinat să completez aplicaţia online, care a fost urmată de o serie de interviuri şi sesiuni de training. De fiecare dată când vorbesc despre AIESEC nu mă pot abţine să nu spun clar şi răspicat: AIESEC mi-a adus ‘the best time ever’! Consider că există un motiv pentru fiecare acţiune, eveniment sau decizie luată la un moment dat de către fiecare dintre noi. Faptul ca am intrat în mediul AIESEC exact în momentul în care am terminat facultatea a reprezentat pentru mine unul din acele momente cheie care îţi schimbă viaţa. Fără planuri meticulos stabilite cu mult timp înainte, m-am trezit peste noapte făcând parte din cea mai mare organizaţie studenţească din lume. Acesta a fost momentul în care am început să înţeleg sensul zicalei ‘The world is your oyster’… Despre experienţa AIESEC aş putea să vorbesc ore în şir; pe scurt însă, am să o caracterizez în trei cuvinte: provocare, oportunităţi, cunoaştere.

Prin intermediul AIESEC, ai avut parte de internshipuri în Turcia şi Maroc. Sunt convinsă că a fost o perioadă extraordinară, dar ce te-a impresionat cel mai mult în cele două ţări?

În Turcia am beneficiat de bursa Uniunii Europene –Leonardo. Am fost primită ca membru al departamentului de project management în cadrul companiei MesseFrankfurt Istanbul. În Maroc am fost membru al departamentului de marketing în cadrul companiei Arab Gulf Agency for Media and Communication. Fără îndoială, ambele internship-uri au contribuit substanţial la dezvoltarea mea profesională.

Ceea ce face AIESEC deosebit este că experienţa profesionala a fost completată în cel mai frumos mod posibil de o valoroasă experienţă culturală. Ambele ţări au o cultură bogată, religia islamică fiind o variabilă comuna. Am amintiri frumoase atât din Turcia cât şi din Maroc. Consider că persoanele cu care ai norocul să intri în contact într-o ţară nouă contribuie la formarea unei opinii despre cultura respectivă. Persoană norocoasă de felul meu, am avut parte de numeroase ‘descoperiri’ care m-au surprins într-un mod placut.  Poate ca ceea ce m-a impresionat cel mai mult, pe lângă frumuseţea locurilor, a fost ospitalitatea oamenilor din ambele ţări.

De la AIESEC la Marea Britanie. A fost în plan Marea Britanie sau o decizie de moment? Ce te-a frapat când ai ajuns în Londra şi cum e viaţa cotidiană urbană?

Odată ce am început să gândesc în spiritul AIESEC cu greu îmi găsesc împlinirea petrecând prea mult timp în acelaşi loc. Consider că sunt în acel moment al vieţii în care trebuie să călătoresc, să cunosc, să învăţ din experienţe diferite. Aşadar, decizia de a studia în Marea Britanie a fost o decizie de moment. Existau gânduri din trecut, carora însă nu le acordasem prea multa atenţie în perioada respectivă. În momentul în care s-a încheiat ‘my gap year’ chestiunea unui master în Anglia a devenit o prioritate, aşa că mi-am făcut bagajele şi am pornit iar la drum.

Londra este genul de oraş care m-a impresionat pentru un an de zile. Am realizat însă că este un oraş pentru turişti, un oraş pentru oportunităţi financiare. Majoritatea străinilor cu care am intrat în contact recunosc faptul că Londra este un oraş de tranziţie, mijlocul perfect pentru a ajunge la scopurile propuse. Nu este nicidecum acel tip de oraş (pe care eu inca il caut :)) care pe lângă oportunităţi să ofere în acelaşi timp siguranţă şi confort. Diversitate – cel mai potrivit cuvânt care descrie Londra şi viata londoneză cotidiană urbană.

De la istorie la mediu. Urmezi cursurile unui master numit Climate Change Impacts and Sustainability, în cadrul Brunel University. Schimbarea profilului de studii este o adaptare la job market sau pur şi simplu o nouă provocare?

Tranziţia de la istorie la mediu reprezintă o combinaţie între o nouă provocare şi adaptarea la job market. Când am aplicat la acest program am luat în considerare posibilitatea de a combina cele două domenii. În acest moment, către sfârşit de program, mă bucur pentru decizia luată. Am descoperit că pentru ceea ce vreau să fac mai departe sunt necesare cunoştiinţe atât din mediul relaţiilor internaţionale, cât i din domeniul mediului înconjurator.

Societatea românească trece printr-o profundă criză, nu numai din punct de vedere economic. Pentru că locuieşti de doi ani în afara României, poate că această întrebare generală este cu atât mai interesantă: este emigrarea cea mai bună soluţie?

Consider că nu există un răspuns catgoric la aceasta întrebare, fie el afirmativ ori negativ. În funcţie de aşteptări, experienţe, dorinţe, personalitate, fiecare persoană poate decide asupra locului care le-ar aduce împliniri şi satisfacţii personale şi profesionale.

Acest interviu face parte din campania “Inspirație la feminin”, care îşi doreşte să promoveze femeile aparent obişnuite, dar care se remarcă în mediul lor prin atitudinea lor faţă de viaţă.  Ce crezi ca nu ar trebui să îi lipsească unei femei pentru a avea succes?

Fiecare femeie este unică şi specială în felul ei. Important este sa descopere acele calităţi care o diferenţiază de restul femeilor şi să le dezvolte. Demnitate, stimă de sine, determinare şi încredere în forţele proprii sunt atribute ce fac o femeie să fie puternică. De la aceste calităţi până la succes nu este decât un pas.

Ai un model feminin pe care îl admiri sau care te inspiră?

Poate credinţa personală că fiecare femeie este unică a făcut destul de dificilă alegerea unui model feminin. Am cunoscut şi citit diverse poveşti de succes feminine. Cu toate acestea, este greu să spun că îmi doresc viaţa unei anumite persoane. Ceea ce le-a facut pe acele femei să fie admirate şi lăudate este puterea lor de a-şi urma visele. Ca atare, consider că fiecare dintre noi poate să fie un model feminin atâta timp cât avem determinarea şi forţa de a transforma în realitate frumuseţea propriilor vise, neuitând pe parcursul călătoriei valorile şi principiile de bază.

Bucureşti – dragoste sau ură? Găseşti în Londra urme de nostalgie faţă de Bucureşti?

București este oraşul pe care l-am privit întotdeauna ca pe o rampă de lansare. Am ştiut încă din momentul în care am sosit din Craiova pentru a începe facultatea că nu o să fie casa mea decât pentru o anumită perioadă. Poate din aceasta cauza nu am încercat să îl cunosc prea bine. Aşadar, nu mă pot pronunţa nici pentru dragoste, nici pentru ură… Datorită prietenilor o să îl asociez mereu cu o perioadă frumoasă a vieţii mele. Singura comparaţie între Bucureşti şi Londra care îmi vine în minte în momentul acesta este faptul că ambele sunt capitale…

Un mesaj pentru cititorii Anotimpuri şi alte iubiri din Bucureşti.

Pfff, asta ar trebui sa sune ca un sfat, nu? Nu prea ma pricep la sfaturi, dar pot să fac mici sugestii 🙂 sa se încreadă în propriile vise, oricât de ‘out of this world’ par unele dintre ele… vor fi surprinşi de rezultate ;).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.