Ioana Ilin: „Business-ul este o mare provocare pentru mine”

Dragă Ioana, viaţa ta profesională este o combinaţie inedită între studiul relaţiilor internaţionale, limba germană şi un brand de bijuterii. Ce a însemnat pentru tine absolvirea Facultăţii de Istorie?

Facultatea de Istorie, dar în special secţia de Relaţii Internaţionale a reprezentat în primul rând, dorinţa de a cunoaşte o lume, un domeniu care m-a atras încă din primii ani de liceu.  Mai mult decât atât, a fost rezultatul fericit dintre o alegere, să zicem raţională, pentru ca un an de zile am fost studentă şi la o altă facultate considerată la modă printre studenţii din generaţia noastră, şi o alegere de suflet, de a fi într-un mediu care mă atrăgea şi din care simţeam că rămân cu ceva.  În al doilea rând, Oameni, fie ei profesori, studenţi sau prieteni pentru o viaţă. Acei ani mi-au oferit prilejul de a-i întalni pe mulţi dintre cei care într-o mai mică sau mai mare măsură au contribuit la formarea a ceea ce sunt. Au fost trei ani frumoşi, cu multe momente din acelea care îţi revin în minte şi îţi aduc zâmbetul pe faţă.

Ai avut o experienţă interesantă în Austria, unde ai studiat limba germană. Ce diferenţe ale celor două sisteme de învăţământ te-au frapat?

Experienţa din Viena a fost una dintre cele mai interesante. Pot spune ca acolo am cunoscut un alt stil de evaluare, un alt mod de lucru şi o relaţie profesor-student bazată pe prietenie şi respect. Sunt foarte multe lucruri care îmi plac şi pe care le admir  la sistemul lor, dar nu pot spune ca m-au frapat  pentru că sincer mă aşteptam sau cel puţin speram să găsesc acolo un sistem superior ca organizare celui de la noi. Este o experienţă de care îmi este dor şi pe care o voi repeta în viitorul nu foarte îndepartat, într-o alta formă. Consider însă că indiferent de locul din aceasta lume pe care îl alegi pentru a studia, important e sa fii conştient de decizia luată şi să priveşti şi în perspectivă. În definitiv, şansele îţi pot ieşi oriunde în cale.

În prezent eşti partener intr-o firmă ce işi propune promovarea a doua branduri noi de bijuterii. Ce reprezintă pentru tine acest business?

În momentul de faţă reprezintă o mare provocare. O descoperire a unei laturi pe care nu mi-o aflasem, de care nu eram conştienta. A început ca o implicare de moment şi a ajuns în aproape doi ani de când lucrez la acest proiect o activitate importantă din viaţa mea, căreia îi dedic foarte mult timp. Deşi cu doi-trei ani în urmă nu m-aş fi văzut în această lume a business-ului, iată că viitorul mi-a oferit alte oportunităţi, alte drumuri pe care încerc să le descopăr şi să le apreciez. Îmi place foarte mult ideea de a mă redescoperi, de a învăţa lucruri noi şi nu mă miră dacă peste câţiva ani o sa am de-a face poate cu un domeniu total diferit.

Ce vrea să se facă Ioana Ilin când o să fie mare? 🙂

Este o întrebare de care credeam că am scăpat cu mult timp în urmă, cel puţin din partea celorlalţi. Recunosc că de-a lungul timpului i-am tot schimbat răspunsul,  am trecut prin tot felul de etape în care vroiam sa fiu artist, medic, ghid turistic, până şi o carieră militară mi-a trecut prin cap. Din toate aceste idei, visuri şi din experienţele acumulate am descoperit cum vreau să fiu când o sa fiu mare şi nu neaparat ce vreau sa fiu. Acest ‘ce’ poate fi adesea influenţat şi de hazard, de o şansă pe care o ai sau nu o ai, de un tren pierdut, de o uşă deschisă, de multe lucruri care de multe ori nu ţin de noi. Dar ‘cum’ vrem sa fim depinde de noi. Iar la acest capitol am cateva idei bine conturate.

Eşti o admiratoare a fenomenului cultural. Care este, în percepţia ta, viitorul culturii româneşti?

Îmi este greu să fac o previziune cu privire la viitorul culturii româneşti. Doar şi pentru faptul că starea de criză a culturii româneşti este cam singura pe care o cunosc. Adevăratele valori nu sunt recunoscute şi susţinute, nu de ieri de azi, ci de foarte mult timp. Generaţiile trecute nu au putut sau nu au ştiut să transmită generaţiilor actuale un sistem de valori privind cultura şi nu prea văd cum o să reuşească generaţia noastră să-i ofere un viitor optimist. Am totuşi încredere că cercurile restrânse de promovare a culturii sub diverse forme va ţine treaz fenomenul şi va potoli într-o anumită măsura setea de cultură. Concertele din cafenele sau ceainări a unor oameni foarte talentaţi şi prea puţin promovaţi, lansările de carte care nu se fac cu mare vâlvă, dar aduc pe piaţă cărţi deosebite, piesele de teatru ţinute de multe ori în spaţii foarte mici cu 20-30 de oameni în public sunt manifestări culturale care îmi fac plăcere şi mă fac să cred că încă există oameni pentru care acest fel de hrană spirituală contează.

Societatea românească trece printr-o profundă criză, nu numai din punct de vedere economic. Este emigrarea cea mai bună soluţie?

Emigrarea nu poate fi eminamente o soluţie bună sau rea. Depinde de la caz la caz. Din pacate, la noi este din ce în ce mai mult văzută ca fiind alegerea răului cel mai mic. Viaţa într-o altă ţară, într-o altă cultură, poate fi adesea frustrantă atunci când nu te adaptezi uşor şi când ai probleme leagate de bariera lincvistică. Personal, privesc emigrarea ca pe ceva ce aş pune în practică fără teamă şi chiar cu entuziasm. Am locuit aproape un an în Austria şi este foarte probabil că o să mai locuiesc peste hotare pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp… doar că la mine, pentru moment a apărut o soluţie mai bună decât emigrarea.

Acest interviu face parte din campania “Inspirație la feminin”, care îşi doreşte să promoveze femeile aparent obişnuite, dar care se remarcă în mediul lor prin atitudinea lor faţă de viaţă.  Ce crezi ca nu ar trebui să îi lipsească unei femei pentru a avea succes?

Nu cred în reţete privind succesul şi nu pot spune că am identificat o caracteristică comuna la femeile de succes. Cred că ceea ce pentru mine poate o însemna o femeie de succes pentru altcineva poate fi o femeie absolut normală şi viceversa. Pentru mine, o femeie de succes este o femeie care ştie şi găseşte puterea să lupte pentru ceea ce îşi doreşte, care poate fi independentă şi îşi poate rezolva singură problemele, care se respectă pe ea însăşi şi nu face compromisuri majore.

Ai un model feminin pe care îl admiri sau care te inspiră?

Foarte multe femei pot reprezenta un model pentru noi toţi, femei despre care am citit, femei a căror viaţă a devenit publică sau femei pe care le-am întâlnit în viaţa de zi cu zi. Din niciuna, însă, nu mi-am facut un model. Le apreciez, încerc să învăţ de la ele, dar viaţa nimănui nu este perfectă aşa că nu mi-am spus niciodată ‘Aş vrea sa fiu ca x sau modelul meu în viaţă este y’. Sunt femei care mă inspiră, femei cărora le admir puterea şi curajul de a merge mai departe, femei care luptă întreaga viaţă pentru o cauză şi de la care, cu siguranţă, am foarte multe de învăţat.

Bucureşti – dragoste sau ură?

Atât dragoste, cât şi ură e mult spus. Cred că e un soi de acceptare –  Bucureştiul m-a acceptat pe mine, ca pe mulţi alţii, să-l invadez şi să-i descopar părţile frumoase, iar eu l-am acceptat pe el plin de zgomot şi praf şi-am încercat pe cât posibil să-l pastrez în memorie aşa cum l-am găsit, sau mai bine zis cum mi-a părut a fii. Mi-am dorit foarte mult să vin aici după terminarea liceului. După ceva timp mi-am dorit să plec, dar cu toate lipsurile şi problemele pe care le are, praful, gălăgia şi blocurile gri, este oraşul din Romania în care iată-mă locuind. De aproape 5 ani de când stau aici nu au mai existat în mintea mea decât două variante: Bucureştiul sau o altă capitală. Îmi plac oraşele mari.

Un mesaj pentru cititorii Anotimpuri şi alte iubiri din Bucureşti.

Le doresc cititorilor tăi, care ştiu că nu sunt puţini, Paşte fericit şi să nu uite că atunci când au chef să citească câteva randuri despre viaţa într-o capitală, despre lucruri simple, despre sentimente, anotimpuri, evenimente şi oameni, găsesc cu siguranţă gânduri sincere scrise cu talent de Simone du Ciel.

Ioana Ilin este absolventă a secţiei de Relaţii Internaţionale a Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti. În prezent, este partener al brandurilor de bijuterii MISSI şi SI.

1 Comment

  1. Also das Militär ist immer eine gute Wahl 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.